Aplicație Mobilă — Costurile Reale pentru Dezvoltarea unei Aplicații Mobile

Cuprins

Aplicație mobilă - factori influențatori pentru cost

  Pentru a dezvolta o aplicație mobilă poate reprezenta o investiție semnificativă pentru o afacere sau o persoană fizică, deoarece necesită o varietate de resurse și expertiză. În acest articol, vom explora diferitele costuri asociate cu dezvoltarea unei aplicații mobile, inclusiv proiectarea, dezvoltarea, testarea și marketingul.

O aplicație mobilă implică o colecție de resurse tehnologice și umane, dar și timp. De aceea costul unei astfel de aplicații mobile poate avea un cost între €10.000 și peste €100,000 în funcție de complexitatea acesteia. 

Costuri de proiectare 

Designul unei aplicații mobile este esențial pentru succesul acesteia, deoarece determină experiența utilizatorului și estetica generală a aplicației. Costurile de proiectare pot varia semnificativ în funcție de complexitatea aplicației și de nivelul de personalizare necesar.

O opțiune pentru design este utilizarea unui șablon sau a unor elemente design, ceea ce poate fi rentabil, dar poate avea ca rezultat un produs final mai puțin unic și mai puțin lustruit. Pe de altă parte, designul personalizat poate fi mai costisitor, dar permite o mai mare creativitate și o experiență de utilizare mai personalizată.

Costurile de proiectare pot include, de asemenea, crearea oricărei grafice necesare, cum ar fi logo-uri sau pictograme, precum și prototiparea și testarea utilizatorilor pentru a se asigura că designul este eficient și ușor de utilizat. Datorită numărului ridicat de ședințe de feedback și ore de ajustare a design-ului și  al experienței utilizatorului, acesta poate costa între €3,000 și €15,000.

 

Costuri de dezvoltare aplicație mobilă

Dezvoltarea unei aplicații mobile implică programarea aplicației pentru a funcționa așa cum este prevăzut. Costul de dezvoltare va depinde de complexitatea aplicației și de nivelul de personalizare necesar.

Aplicațiile simple, cu caracteristici de bază, pot avea costuri de dezvoltare mai mici, în timp ce aplicațiile mobile mai complexe, cu caracteristici și funcționalități avansate, vor avea, de obicei, costuri de dezvoltare mai mari. În plus, costul de dezvoltare poate fi influențat de platforma pe care va fi construită aplicația (de exemplu, iOS, Android sau ambele) și de necesitatea unor integrări cu terți.

Procesul de dezvoltare poate implica, de asemenea, utilizarea unor instrumente sau cadre specializate, ceea ce poate adăuga la costul total al proiectului.

De aceea, dezvoltarea în sine a aplicației este cea mai costisitoare parte a procesului în funcție de numărul de resurse necesare și de ore efective de lucru. Acest cost poate varia între €20,000 și chiar peste €70,000. 

Costuri aproximative aplicație mobilă in funcție de complexitate

Agenție vs in-house pentru o aplicație mobilă

Costul dezvoltării pentru o aplicație mobilă la nivel intern față de cel al angajării unei agenții poate varia foarte mult, în funcție de o serie de factori. Unele dintre considerentele cheie includ:

  • Domeniul de aplicare și complexitatea aplicației: O aplicație mobilă simplă, cu o singură funcție, poate fi mai puțin costisitoare pentru dezvoltarea internă decât o aplicație mobilă complexă, cu mai multe funcții.
  • Abilitățile și expertiza echipei: Dacă aveți o echipă de dezvoltatori, designeri și manageri de proiect cu experiență în cadrul companiei, poate fi mai rentabil să dezvoltați aplicația la nivel intern. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie să angajați sau să instruiți personal pentru a vă ocupa de proiect, ar putea fi mai rentabil să angajați o agenție. 

Dacă nu aveți deja o echipă internă de programatori, designeri și manageri de proiect, dezvoltarea unei aplicații mobile interne, fie ea una mică și simplă, va fi cu siguranță mai costisitor pentru a o dezvolta intern. O agenție deja dispune de astfel de resurse și poate să scurteze timpul proiectului, iar dumneavoastră nu va mai trebui să faceți un set foarte costisitor angajări de personal tehnic și cu expertiză. 

  • Durata proiectului: Un proiect mai lung și foarte complex poate fi mai rentabil să fie dezvoltat intern, deoarece costurile inițiale ale angajării unei agenții pot fi mai mari. Pe plan intern, un proiect foarte ambițios are nevoie de o planificare riguroasă a resurselor care să conțină un număr ridicat de angajări noi. Cu toate acestea, dacă proiectul este mai scurt sau are un termen limită strâns, o agenție va fi capabilă să îl realizeze mai eficient.
  • Nivelul de asistență și întreținere necesar: Dacă aplicația mobilă va necesita întreținere și actualizări permanente, ar putea fi mai rentabil să o dezvoltați intern, deoarece o agenție poate percepe taxe pentru aceste servicii în mod continuu.

 Cu toate acestea, costurile de întreținere ale unei agenții pentru aplicații mobile pot fi sesizabil mai scăzute comparativ cu numărul de salarii care ar trebui asigurate pe plan intern, cu atât mai mult când un salariu de senior developer poate sări de €4,000 brut lunar, iar pentru o aplicație mobilă de genul veți avea nevoie de cel puțin un astfel de developer care să conducă o echipă mai mică de cel puțin 2 junior developers (front-end și back-end) și cel puțin un designer. 

Aceste costuri s-ar cumula cu ușurință într-o sumă de  €10,000 lunar pentru o  echipă mică care nu ar putea susține un proiect prea mare.  Pe lângă toate acestea, sunt numeroase nuanțe de tipuri de programatori implicați precum back-end, front-end, developeri experimentați pentru android, iOS, sau ambele. 

Aplicație mobilă — costuri dezvoltare diferite funcționalități

 

Cu atât mai mult, este vorba și de manageri de proiect și echipă de testare și Quality Assurance, Audit și altele. Acestea sunt în special necesare pentru proiectele mai mari, deci vor crește sesizabil costurile dezvoltării interne ale aplicației mobile. Pentru proiectele mici, acestea sunt resurse mai puțin utilizate pentru proiectele interne (din pricina costurilor), dar nu și într-o agenție.

Pentru o agenție, un echivalent de costuri pentru mentenanță lunară ale aplicației mobile raportat la un proiect pentru o astfel de echipă va fi de 5 ori, poate chiar de 10 ori mai puțin. 

În cele din urmă, decizia de a dezvolta o aplicație mobilă in-house sau de a angaja o agenție va depinde de nevoile și resursele specifice ale organizației dumneavoastră.  Poate fi util să luați în considerare cu atenție acești și alți factori, cum ar fi bugetul și calendarul proiectului, înainte de a lua o decizie.

 

Costurile de testare

Testarea este o etapă importantă în procesul de dezvoltare pentru a se asigura că aplicația mobilă funcționează corect și că nu conține erori sau bug-uri. Costurile de testare pot include atât testarea manuală de către o echipă de testeri, cât și utilizarea de instrumente de testare automată.

Amploarea testării va depinde de complexitatea aplicației mobile și de nivelul de asigurare a calității dorit. Testarea amănunțită poate ajuta la identificarea și remedierea problemelor înainte de lansarea ale aplicației mobile, ceea ce poate economisi timp și resurse pe termen lung.

Costuri de marketing

Odată ce aplicația mobilă este dezvoltată și testată, următorul pas este comercializarea acesteia către potențialii utilizatori. Costurile de marketing pot include o varietate de tactici, cum ar fi publicitatea plătită, marketingul în rețelele sociale, marketingul de conținut și relațiile publice.

Costurile de marketing vor depinde de bugetul și de obiectivele campaniei de marketing, precum și de publicul țintă și de concurență. O campanie de marketing bine planificată și executată poate contribui la creșterea vizibilității și a succesului aplicației mobile. Ca buget, este foarte flexibil, depinde de fiecare aplicație mobilă în parte și scopul acesteia. Unele nici nu au nevoie de marketing deoarece sunt unelte interne pentru varii companii și angajații lor.

Cu toate acestea, agențiile de software development nu se ocupă de acestea, dar agențiile full-service, precum 360design.ro oferă și astfel de servicii, dar sunt facturate separat, după lansarea publică sau internă a proiectului.

Costuri dezvoltare aplicație mobilă, mentenanță și Marketing

Concluzie

Pentru a dezvolta o aplicație mobilă poate fi o investiție semnificativă, cu costuri care variază de la proiectare și dezvoltare până la testare și marketing. Costurile specifice vor depinde de complexitatea și amploarea proiectului, precum și de resursele și expertiza necesare. Planificarea și bugetarea atentă pot contribui la asigurarea faptului că aplicația este dezvoltată și lansată cu succes. 

Dacă ai un proiect micuț sau chiar mai mare, o agenție pare a fi alegerea potrivită. Dacă dorești să devii următorul Instagram, ar putea fi mai rentabil să faci asta cu o echipă internă, dacă poți acoperi costurile mari de început pentru echipe întregi de programatori care să doboare o astfel de viziune monumentală ale acestei aplicații mobile. 

Per total, o agenție de marketing va cere între €5,000 și chiar peste €100,000 pentru o aplicație mobilă, în funcție de durata proiectului. Ca o estimare relativă la timp, putem spune că pentru un proiect cu durata de 6 luni fără o complexitate imensă, cu o echipă relativ mică de programatori, manager de proiect, designeri și testeri poate costa între €45,000 și €60,000. 

Programează o întâlnire cu echipa

Completează formularul de mai jos și noi te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a stabili o întalnire.