Implantul imprimat 3D poate ajuta la refacerea articulatiei distruse

Cuprins

Tehnologia 3D incepe sa demonstreze ca poate avea aplicatii mai mult decat practice, in ultimul an. O echipa de medici de la Centrul Medical al Universitatii Columbia studiaza felul in care poate fi implementat un nou implant imprimat 3D. Ideea generala de a inlocui o parte a corpului care a fost afectata incepe sa prinda un nou contur. Folosind tehnologia 3D disponibila si descoperirile facute in domeniul transplantului de celule stem, in ultimul an, echipa de medici a reusit sa re-creasca partile de tesut distruse.

Spre exemplu, cea mai comuna accidentare a cartilajului genunchiului este problema ce apare in cazul meniscului. Oricare din noi a avut cel putn un prieten care a trecut prin asta. Astazi este cu siguranta posibil sa re-crestem acea parte a genunchiului, folosind o proteza imprimata 3D, infuzata cu proteine umane de crestere – care sugestioneaza corpul pentru crearea unui tesut nou. Cercetarile facute recent incearca sa descopere daca cea de-a doua parte a procedurii va decurge conform asteptarilor: deteriorarea treptata a protezei, pe masura ce tesutul meniscului se reface – inainte de a anunta aceasta reusita in medicina si cercetare deopotriva. La final, aceasta procedura va oferi pacientului un menisc nou-nout, 100% natural.

Pentru moment, cercetarea este facuta pe oi. Daca se va dovedi ca este un succes, ar putea fi cea dintai reusita in repararea naturala a meniscului. “In ziua de azi, un ortoped nu poate sa faca prea multe in legatura cu un menisc rupt.” Spune dorctorul ce conduce acest studiu, Dr. Jeremy Mao. “Daca este vorba de o ruptura de mici dimensiuni, ea poate fi cusuta la loc, dar in cazul unei rupturi de mari dimensiuni, singura solutie este indepartarea lui. Desi aceasta procedura chirurgicala scuteste pacientul de durerea provocata de ruptura, acesta ramane cu un genunchi caruia ii lipseste acel element ce absoarbe socurile dintre femur si tibie, ceea ce creste considerabil riscul de artroza.”

Implant imprimat 3D ce ajuta la re-cresterea tesutului

Implantul  imprimat 3D

Iata cum functioneaza aceasta procedura. Pentru inceput, doctorii realizeaza o serie de radiografii care arata forma exacta a meniscului si a genunchiului, asa cum era inainte de a fi rupt. Aceste radiografii sunt folosite pentru a crea un model 3D extrem de precis al forme meniscului. Modelul 3D este printat 3D pentru a obtine o proteza identica, reaizata dintr-un material similar celui folosit la producerea firelor de sutura absorbabile.

Proteza astfel imprimata este apoi imbibata cu doua tipuri de proteina umana:

Proteza este imprimata cu doua tipuri de proteine umane de crestere: CTGFsi TGFβ3. Apoi este introdusa in genunchi. Se pare ca aceste doua proteine reusesc sa stimuleze re-cresterea tesutului uman, recreand meniscul.

Puteti citi mai multe despre aceasta procedura  ce implica implantul  imprimat 3D, in studiul recent publicat in editia online a Science Translational Medicine.

 

Programează o întâlnire cu echipa

Completează formularul de mai jos și noi te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a stabili o întalnire.