Organe imprimate 3D folosite pentru practica studentilor la medicina

Cuprins

O echipa de doctori din Tokyo indeparteaza o tumora din plamanii pacientului lor. O grupa de studenti la medicina îndeplinesc exact aceeași operatie de extirpare a tumorii. Doar că e vorba de un plaman artificial, creat special in acest scop. Este in fapt recrearea unei experiente de viata, cu exceptia faptului ca nimic nu poate sa mearga prost. Greselile pe care le-ar putea face acum ii vor ajuta sa devina doctori mai buni in viitor. Se pare ca imprimarea 3D a gasit o nisa deosebit de utila si in mod egal inspirationala in imprimarea de modele de organe.

Organe imprimate 3D folosite pentru practica studentilor la medicina

Plamanul imprimat 3D este ultra-realist creat si arata exact ca unul adevarat. Este ud, spongios, moale la atingere, plin de tumori si vase sangvine. Permite astfel viitorilor chirurgi sa isi exerseze abilitatile fara sa faca rau cuiva.

“Cu modelul acesta ud, chirurgii pot sa experimenteze si sa descopere moliciunea organelor imprimate 3D, pot sa vada cum sangereaza chiar,” explica creatorul modelului, Tomohiro Kinoshita. “Ne dorim sa ii ajutam pe doctori sa isi perfectioneze abilitatile,” a marturisit el.

Modelul se numeste Biotexture Wet Model, asa cum a fost botezat de creatorul sau. A fost realizat prin scanarea unui organ real in cele mai mici detalii si apoi prin crearea unor matrite imprimate 3D. Cu ajutorul acestor matrite a fost recreat organul, prin injectarea matritei cu o rasina sintetica, ce ii da un aspect de ud, foarte realist la atingere, atunci cand ajunge in mainile chirurgilor. Modelul este creat cu grija si atentie fata de textura reala a unui organ si fata de alte detalii, cum ar fi greutatea. In acest fel, el poate reacționa cât mai realist, sub bisturiul chirurgului, exact ca un organ adevărat.

Organe imprimate 3D

Ce au doctorii de spus despre aceste modele? Cei care le-au incercat descriu experienta ca fiind “prea reala”. “Atingerea este similara cu cea a unui ficat adevarat,”spune unul din instructorii din cadrul Universitatii Kobe, din vestul Japoniei.

Tocmai de aceea, creatorii acestui model se asteapta ca nu doar doctorii tineri si lipsiti de experienta sa il incerce. Chiar si doctorii cu experienta pot sa aiba nevoie sa exerseze operatii mai complicate si sa se asigure ca abilitatile lor sunt perfecte. Pentru aceasta, se urmareste o perfectionare a modelelor viitoare si o mai mare acuratete a detaliilor.

Programează o întâlnire cu echipa

Completează formularul de mai jos și noi te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a stabili o întalnire.