Primul tur virtual … din stratosfera

Cuprins

O mare realizare in istoria fotografiei aeriene

Echipa Airpano.com a fost nevoită sa gasescă un răspuns la întrebarea şi totodată imboldul transmis de fanii acestui grup de entuziaşti ai fotografiei panoramice: „Aţi fotografiat intreg Pămantul? Este timpul să fotografiaţi din spaţiu.”

Recordul recent al saltului din stratosfera al lui Felix Baumgartner le-a amintit de acest zbor şi au decis să anuleze publicarea panoramelor din Europa. Ca urmare, în locul unui tur virtual al Vaticanului oferă în premieră prima panoramă din spaţiu.

Stratosfera este situată între 10 km (6 mile) şi 50 km (30 mile) altitudine peste atmosfera Pamantului. Stratosfera are 2 straturi: cel de jos (între 11-25 km) şi cel de sus (22-50 km) . Trebuie menţionat că temperatura aerului în stratul de jos poate ajunge şi la -60 °C, iar cea din stratul de sus ajunge treptat până la +0,8 °C şi ajunge la 0 °C la altitudinea de 45 de km.

La altitudini de la 15-20 până la 55-60 km se află zona stratului de ozon care protejează Pamantul de radiaţiile nocive ale Soarelui.

Stratul superior al stratosferei este denumit „spaţiul apropiat”.

[frame src=”http://turvirtual360.ro/wp-content/uploads/2013/01/tur-virtual-imagini-stratosfera2.jpg” link=”” width=”600″ height=”371″ alt=”tur virtual din spatiu” title=”Tur virtual din stratosfara” align=”center” prettyphoto=”true”]

În vara anului 2012 echipa Airpano trimite pentru prima dată în istorie o sonda cu echipament fotografic în stratosfera, cu scopul realizării panoramelor sferice.

Trimiterea unei camere în stratosferă şi readucerea ei este o sarcina dificilş aşa că aceştia au apelat la proiectul Netwind.ru condus de Denis Efremov pentru a le acorda ajutor în realizarea ei. Aceştia din urmă au o vastă experienţă în acest domeniu si toate autorizările de la autorităţile în domeniu.

Camerele sunt trimise în spaţiu cu ajutorul baloanelor umplute cu heliu. Aceste baloane se ridică la 35-37 km deasupra pământului, treptat mărindu-şi dimensiunea până cand ajung la dimensiunea unei case cu 3 etaje. La această altitudine, baloanele ar trebui sa se spargă şi sa trimită camerele în siguranţă către pământ prin paraşutare. Pentru a surprinde explozia balonului, una dintre camere este poziţionată vertical pe modul video.

Baloanele au trebuit lansate înaintea răsăritului pentru a fotografia Pamantul într-o lumină frumoasă de dimineaţă. Noaptea era uimitoare: tot drumul până la locul de lansare din Nord-Estul Moscovei a fost luminat de stele si lună. Curând, totul era pregatit. Inginerii de la Netwind au despachetat rapid echipamentele şi au instalat luminile. Echipamentul necesar a încăput cu greu în două maşini.

Vremea frumoasă promitea o lansare bună. Multe lucruri au trebuit verificate inainte de lansare. Camerele trebuiau să opereze în condiţii de frig extrem; bateriile se puteau deteriora; lentilele obiectivelor putând creea condens sau să ingheţe. Camerele aveau sisteme GPS ataşate pentru a putea fi găsite la aterizarea pe Pământ. Totuşi, exista posibilitatea unui eşec.

[frame src=”http://turvirtual360.ro/wp-content/uploads/2013/01/tur-virtual-statosfera-lansare.jpg” link=”” width=”600″ height=”371″ alt=”tur virtual din spatiu” title=”Tur virtual din stratosfara” align=”center” prettyphoto=”true”]

Până dimineaţa, toate pregatirile erau făcute şi balonul s-a ridicat usor spre cer, deasupra ceţii. Unul dintre piloti a filmat lansarea balonului cu un avion de jucărie controlat prin radio. Tot ce puteau sa facă era sa aştepte şi să vadă ce le vor indica camerele de pe balon.

Apoi s-au văzut nori frumoşi plutind lângă balon în timp ce soarele îl lumina. Totul a mers perfect. La atingerea altitudinii de 35-37 km, balonul s-a spart şi camerele au început să coboare.

[frame src=”http://turvirtual360.ro/wp-content/uploads/2013/01/tur-virtual-imagini-stratosfera1.jpg” link=”” width=”600″ height=”371″ alt=”tur virtual din spatiu” title=”Tur virtual din stratosfara” align=”center” prettyphoto=”true”]

Aparatele GPS trimiteau coordonatele până când au ajuns la câtiva kilometrii de pământ. Urmatoarea transmisie trebuia să fie facută din locul aterizarii, dar acest lucru nu s-a intamplat. A trebuit să caute camerele pe o rază de 5 mile. Căutarea a luat sfarşit după 2 zile; întreaga echipă a făcut mai multe drumuri pentru a căuta camerele în pădurea întunecată, însă fără rezultat. Este destul de greu să găseşti o cameră cu ajutorul unor coordonate mai putin precise, dar în lipsa lor este imposibil. În plus, defectarea simultană a două aparate GPS i-a determinat să creadă că vor găsi camera în lacul din apropierea zonei de căutare, nu în padure. Nu se ştie dăcă a fost o defectare tehnică sau au aterizat în apă. Câteva mii de dolari au fost pierdute, dar acesti entuziasti ar face totul din nou.

O saptamană mai târziu au repetat întregul proces. Vremea era bună, iar luna şi stelele le-au dat noi speranţe de reuşită. Cerul era înnorat, dar norocul a fost de partea lor. Norii i-au cruţat şi sedinţa foto a fost un succes. In panorama puteţi vedea păduri, câmpuri şi lacul Pleshcheyevo. De această dată toate aparatele GPS au funcţionat perfect.

Camerele au aterizat pe un câmp, atrăgând atenţia unor vaci. Echipamentul nu era comestibil, aşa că l-au gasit intact. Iată videoclipul cu excursia lor si drumul către locul de aterizare al camerei. Puteţi vedea toate obstacolele pe care le-au întalnit în această peripetie.

[youtube link=”http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=snBeHAIyzCA” width=”600″ height=”315″]

Dar a meritat! În sfârşit avem o panoramă sferica a Pământului din statosferă de la altitudinea de 37 km.

Programează o întâlnire cu echipa

Completează formularul de mai jos și noi te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a stabili o întalnire.