Tehnologia haptica creeaza obiecte 3D cu ajutorul ultrasunetelor

Cuprins

Tehnologia haptica se gaseste pretutindeni in jurul nostru. Acea vibratie enervanta pe care telefonul tau o creeaza atunci cand uiti sa o dezactivezi sau vibratia primita de la controlerul de Wii atunci cand te joci ping pong sunt doar doua exemple de implementari ale tehnologiei ce implica feedback tactil ce recreaza senzatia de atingere prin aplicarea de forte, vibratii si miscari, persoanei care le foloseste. Acest tip de simulare mecanica este utilizata in mod deosebit in asistarea creatiei de obiecte virtuale, cu ajutorul unui computer, precum si gasirea de noi solutii pentru modele de manevrare care sa inlesneasca utilizarea anumitor masini si unelte. Pe scurt, tehnologia haptica face pentru simtul atingerii ceea ce grafica computerizata a facutpentru vedere, daca putem spune asa.

Tehnologia haptica face posibila investigarea simtului uman al atingerii. Folosind obiecte virtuale ce au fost special create in acest scop, acest tip de tehnologie permite testarea anumitor capacitati haptice umane, care altfel nu ar putea fi studiate. Un bun exemplu este folosirea ei in recuperarea pacientilor care au suferit un atac cerebral.

Acestea fiind spuse, putem vorbi mai multe despre viitorul dezvoltarii acestei tehnologii intr-o directie ce pare a fi surprinzatoare si interesanta in acelasi timp. Oamenii de stiinta au gasit un mod de a obtine feedback haptic cu ajutorul ultrasunetelor, una care creeaza forme haptice 3D, ce pot fi vazute si simtite.

Cercetatorii de la Universitatea din Bristol, cred ca aceasta noua descoperire va schimba felul in care vor fi folosite formele haptice 3D in viitor. Pe termen lung, asta poate duce la crearea de holograme ce pot fi atinse. Gandindu-ne la infinitele posibilitati de utilizare ale unei descoperiri atat de importante, putem sa ne imaginam directia pe care o pot lua numeroase descoperiri recente, influentate de aceasta. Spre exemplu, am putea folosi realitatea augmentata in scopuri educative sau de divertisment.Imaginati-va doar ce ar putea face asta pentru tehnologia de scanare folosita de medici in spitale!

Adaugand niste forme 3D invizibile, unor display-uri 3D, oamenii de stiinta ar putea sa creeze ceva ce poate fi vazut si simtit in acelasi timp. A fost studiat deja felul in care utilizatorii ar putea sa faca legturi simple si reconoscibile, astfel incat sa constientizeze care este forma simtita. Iata cum functioneaza de fapt.

 

Cum au fost create obiecte 3D cu ajutorul ultrasunetelor

Metoda se numeste ACM – Tranzactii asupra graficii. Exploateaza efectul produs de ultrasunete, cunoscut sub numele de forta de radiatie acustica, ce este dependenta de valul acustic generat. Urmarind felul in care sunetul se comporta la intalnirea unui obiect, putem deduce astfel, forma obiectului intalnit. In timpul cercetarii, s-a descoperit de asemenea modul in care este posibil sa simtim aceste forme create, prin concentrarea de modele complexe de ultrasunete asupra mainilor subiectului. Ecipa a gasit si un mod inedit de a le face vizibile, prin directionarea undelor asupra unui strat de ulei, ce recreaza depresiunile din suprafata obiectului asemeni unor puncte ce pot fi iluminate.

obiecte 3D - tehnologia haptica

Programează o întâlnire cu echipa

Completează formularul de mai jos și noi te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a stabili o întalnire.