Top 10 cei mai costisitori zgarie-nori construiti vreodata

Cuprins

Nou construit si gata de cateva luni, déjà, ONE WORLD Trade Center din New York se ridica pe insula, la 13 ani de la atacul asupra turnurilor gemene, alaturi de monumentul ce comemoreaza victimele din acele zile. De fapt, ONE WORLD Trade Center este unul din cei mai costisitori zgarie-nori construiti vreodata in America de Nord.

Top 10 cei mai costisitori zgarie-nori construiti vreodata

Intr-un studiu realizat de Emporis, ce include o lista a celor mai costisitori 10 zgarie nori construiti in intreaga lume, ONE WORLD Trade Center ocupa pozitia cea mai de sus, cu un buget de 3.9 miliarde de dolari. Asemeni celorlalte cladiri de talia sa, ONE WORLD Trade Center a ajuns la o finalizare a constructiei, dubland bugetul estimat initial. De fapt, toti cei 10 zgarie-nori din lista au avut nevoie de costuri aditionale bugetului estimat. Unele dintre ele au ajus sa coste chiar de 4 ori mai mult decat fusese planuit – cum este cazul The Shard, in Londra, cel ce ocupa locul 2 in top.

La celalalt capat al listei se afla acei zgarie-nori care cumva au reusit sa nu cheltuiasca intregul buget estimat initial. Multe alte cladiri, care sunt cu siguranta mult sub talia lui Burj Khalifa au costat mult peste bugetul de 1.5 miliarde de dolari cu care a fost construit cea mai inalta cladire din lume. Ca sa facem o simpla comparatie, Sheraton Huzhou Hot Springs Resort, care este de opt ori mai mic, a costat mult mai mult.

Este cu siguranta vorba despre mai mult decat alegeri facute in legatura cu materialele de constructie folosite de arhitecti si designeri. Costurile legate de complexitatea constructiei si costuile structurii de rezistenta. Asa cum a mai fost demonstrat deja, inaltimea nu este in mod necesar cea mai importanta coordonata care influenteaza bugetul unei constructii de acest tip. Exista o multime de alte costuri care pot sa explodeze efectiv in functie de conditiile atmosferice si de structura solului pe care se construieste.

10 cei mai costisitori zgarie-nori construiti vreodata

Spre exemplu, Herzog & de Meuron‘s Hamburg Elbphilharmonie de pe pozitia a opta este cumva singura cladire din lista, aflata inca in constructie la acest moment. Costurile de constructie au ajuns deja la 50% din bugetul estimat. Preconizarile pentru finalizarea constructiei sunt facute pentru anul viitor.

 

Programează o întâlnire cu echipa

Completează formularul de mai jos și noi te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a stabili o întalnire.