O echipa de profesionisti din cadrul Universitatii Michigan, sectia de pastrare a fosilelor din cadrul Facultatii de Paleontologie lucreaza la dezvoltarea unui nouprogram interactiv 3D ce utilizeaza tehnologie 3D de cea mai noua generatie. Acest program permite tinerilor studenti din cadrul facultatii sa inteleaga si sa aprofundeze studiul fosilelor intr-o maniera mult mai distractiva si mai dinamica, cunoscand rolul fiecarui os ce compune scheletul fosilelor preistorice de mamut.
Un mastodon are de obicei in jur de 250 de oase ce ii compun sistemul osos. Evident, dimensiunile scheletului compus din toate aceste oase sunt impresionante. Oricum ai privi lucrurile, insa, intalnirea cu un asemenea schelet fosilizat, intr-una din camerele victoriene ale unui muzeu prafuit, nu este prea inspirationala. Orice student, in aceste circumstante, se va raporta la el ca la oricare alta informatie statica, ce trebuie ingurgitata pentru a trece anul. In incercarea de a intelege si de a invata mai bine care este rolul fiecarui os din componenta scheletului, studentii au nevoie sa interactioneze cumva, pentru a digera mai bine datele oferite.
Astfel, echipa a cautat, cu pasiune, un mod in care sa creeze, cel mai interactiv program, in scop educational, si nu numai. Au ales sa foloseasca fotografii la rezolutie mare, radiografii si imagini realiste de tip 3D, ce ilustreaza o selectie prestabilita a colectiei de fosile din cadrul Facultatii de Paleontologie. Toate acestea, pentru a permite studentilor sa folosesca in schimb, modele 3D ale fosilelor. In acest program, stuentii pot sa le manipuleze si sa le utilizeze in studiul individual, ca si cand ar lucra cu specimenul real. “Pot sa le roteasca, sa le apropie sau sa le departeze si chiar sa faca masuratori specifice”, dupa cum a explicat unul din membrii echipei, la evenimentul de lansare al programului, in cadrul unei conferinte desfasurate in Grecia, relateaza wired.co.uk.
Modelele 3D folosite de programul interactiv au fost realizate prin folosirea unor scanere digitale portabile. Pentru ca ele sa poata surprinde scheletul unui mastodon la rezolutie mare, din toate unghiurile necesare, echipa a facut un efort remarcabil. Rezultatul este cu siguranta incredibil. Pentru unele specii mai mici, detaliile prezentate sunt de necrezut. Sentimentul pe care il ai depaseste orice imaginatie. Este ca si cand le-ai tine chiar in mana.
Acest program se va dovedi cu siguranta deosebit de util paleontologilor care fac munca de teren, in incercarea de a descoperi noi fosile. Cum scheletul unui mastodon are atat de multe oase – doar scheletul piciorului este compus din 35 de oase, spre exemplu – programul le va servi in identificarea rapida a tipului de os descoperit si al locului sau, in cadrul scheletului. Platforma interactiva ce gazduieste programul este cu siguranta o inspiratie pentru tinerii paleontologi.