- Cel mai sharp obiectiv este trepiedul
Desi la prima vedere pare a fi o afirmatie fara sens, practica va dovedi contrariul. Nu ezitati sa folositi trepiedul chiar la fotografii cu timpi de expunere mai mici. In felul acesta veti elimina si cele mai mici vibratii care vor duce la captarea unor imagini fara cusur.
- Utilizati delay-ul aparatului pentru declansare
Chiar daca veti utiliza trepiedul, in momentul in care apasati butonul de declansare, puteti crea vibratii fara sa va dati seama. Acest lucru este cu atat mai pregnant atunci cand utilizati un teleobiectiv. Daca scena pe care o fotografiati va permite acest lucru, folositi un delay de 2 pana la 10 secunde. Aceasta functie permite aparatului sa scape de vibratiile din momentul declansarii. Daca producatorul a prevazut aparatul cu o telecomanda de declansare este indicat sa o folositi.
- Utilizati cea mai mica diafragma posibila …
… permisa de obiectivul folosit, adica cifra cea mai mare (ex: 22, 32). In felul acesta eti beneficia de cea mai mare profunzime de care este capabil respectivul obiectiv. Nu lasati aparatul sa va conduca munca, ci setati dvs. aparatul asa cum va convine. Treceti aparatul in prioritate de diafragma, setati cea mai mica diafragma si lasati apartul sa aleaga un timp de expunere adecvat pentru un cadru reusit. Acest sfat este, de obicei, valabil pentru peisagistica, unde ne dorim un camp de profunzime mare.
- Folositi noise reduction
Pentru timpi mai mari de expunere este indicat sa activati optiunea de “noise reduction”. Acesta va reduce nivelul zgomotului de imagine din fotografie chiar inainte de a prelucra pe calculator. Totusi, neajunsul acestei optiuni este acela ca va prelungi simtitor timpul de scriere pe card.
- Apropiati-va cat mai mult
Nu este o gluma. Pentru a avea fotografii cat mai bune este indicat sa va aflati cat mai aproape de subiectul prncipal al fotografiei. Veti vedea ca va creste aspectul fotografiei.
- Folositi cat mai putine elemente …
… in fotografiile dvs. Liniile sa fie cat mai clare, iar pentru a atrage interesul privitorului plasati elementele de interes in punctele forte ale imaginii (regula treimii). Incercati sa luminati mai mult aceste zone decat restul imaginii.
- Folositi apa cu zahar
Pentru cei care iubesc macro, acesta este cu adevarat un truc magic inainte de a pulveriza apa pe florile pe care doriti sa le fotografiati, faceti un amestec de apa cu zahar. Acesta are doua avantaje: adera mai bine la plante si atrage insectele sufiect timp pentru a le fotografia.
- Diferite unghiuri
Incercati unghiuri cat mai multe si cat mai diverse. Chiar daca la prima vedere va poate parea ciudat este posibil ca rezultatul final sa fie unul foarte bun.
- Repetitia texturilor
Succesul fotografiei poate veni si prin folosirea repetativa a texturilor in cadrul imaginii. Aceasta este, de exemplu, cazul unui camp cu flori de acelasi fel, reflexia norilor in apele unui lac de munte etc.
- Fiti prevazator
Intotdeauna sa aveti la dvs. acumulatoare de rezerva, pentru ca este mare pacat sa ramaneti fara aparat in fata unei scene irepetabile. Nu se stie niciodata.
sursa: Revista F64, editia pilot