Alternativele pentru realizarea unui spatiu de locuit par sa se diversifice rapid in ultima vreme. Noile tehnologii dezvolta metode inovative de construire a spatiilor destinate locuirii. O imprimanta 3D poate acum imprima o casa in doar cateva ore – si acesta nu mai este doar viitorul.
Prezentarea primului apartament imprimat 3D
Urmand acest nou trend al imprimarii 3D, un nou apartamet imprimat 3D a fost construit in China, in anul precedent.Este vorba de o cladire cu cinci etaje, realizata dintr-un material revolutionar, ce nu a mai fost folosit in trecut. Alaturi de aceasta cladire de apartamente, a mai fost imprimata 3D si o vila cu o suprafata de 1100 de metri patrati, construita din acelasi material.
Primele stiri despre intentia de a realiza aceste constructii in China au aparut in luna Martie a anului trecut, cand compania WinSun a anuntat construirea a zece case in 24 de ore. Imprimanta folosita a realizat peretii caselor dintr-un amestec de mortar folosit in mod curent in constructii si resturile rezultate pe santierele obisnuite – sticla si alte rebuturi de materiale de constructie. Peretii au fost ridicati in jurul unei fundatii de ciment cu uscare rapida. Aceasta solutie inteligenta ar putea reduce semnificativ resturile de materiale de constructie ce rezulta in urma unui santier clasic.
In luna Ianuarie a acestui an, dupa sarbatorile de iarna, Win Sun a iesit la rampa cu doua noi constructii realizate prin aceeasi metoda a imprimarii 3D. O cladire de apartamente, de cinci etaje si o vila de 1100 de metri patrati, ambele prezentate in cadrul Suzhou Industrial Park.
Imprimanta 3D folosita a fost realiata de Ma Yihe, inventator al mai multor imprimante 3D, in ultmii 10 ani. Piesa de rezistenta masoara 6.6m in inaltime, 10m in latime si 40m in lungime. Acestea sunt dimensiunile imprimantei ce a realizat cele doua constructii. Structurile realizate in aceasta maniera au fost asamblate direct la locul prezentarii lor. Pentru a fi aliniate la standardele de constructie oficiale, constructiile sunt ranforsate cu elemente de armatura si izolatie specifice.
Se pare ca dezvoltarea arhitecturii si a tehnologiei din ultimii ani incep sa mearga pe aceeasi cale, una de succes, de altfel. Firmele de arhitectura prevad o dezvoltare practica si rapida a acestor realizari, pentru viitorul industriei materialelor de constructie. Cu siguranta China va fi din nou cea mai rapida in stabilirea regulilor acestui nou joc.