https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wWNgKAg_93Q
Recenta dezvoltare a tehnologiilor 3D aduce in prim plan discutii despre felul in care imprimarea de tip 3D ar putea sa aduca schimbari majore in viitor. Prin intermediul imprimarii de tip 3D, este acum posibil sa creezi un obiect din aproape nimic, cu ajutorul datelor exacte ce definesc designul si conceptul obiectului. Sistemele care fac imprimarea 3D posibila variaza in marime si complexitate, de la cele care nu depasesc volumul unei imprimante obisnuite de birou, pana la sistemele extinse de imprimare 3D.
Tehnologia de imprimare 3D are numeroase intrebuintari practice, intr-o varietate de domenii ale industriei si economiei deopotriva. Impactul ei asupra stiintei, ingineriei, arhitecturii, designului si artei este semnificativ, in ultima perioada. In mod indirect, ar putea de asemenea sa schimbe radical felul in care se va dezvolta piata imobiliara in viitor, mai precis, felul in care va evolua cererea pe piata imobiliara industriala. Cum recentele utilizari ale randarii 3D si ale imaginilor virtuale 3D au schimbat deja repere importante in piata vanzarilor de imobiliare, ne putem astepta ca si sectorul industrial al comercializarii de spatii imobiliare destinate industriei sa fie afectat.
Ideea de a realiza un anumit produs, doar atunci cand exista o comanda ferma pentru achizitionarea sa, este revolutionara. Daca la acest moment, paradigma de baza a productiei se bazeaza pe o multitudine de produse, in marimi diferite, cu diverse caracteristici prestabilite, ce isi asteapta cumparatorii, in viitor, ideea de stocuri ar putea sa devina depasita. Companiile producatoare ar putea avea posibilitatea de a produce si de a livra pe comanda, fiecare produs comandat, un produs creat special pentru clientul respectiv. Nu va mai exista productie in masa, care sa nu aiba un destinatar cunoscut. Ceea ce presupune ca producatorul nu va mai avea nevoie de altceva , in afara de materia prima pentru imprimarea 3D. Daca urmarim ce anume ajunge sa fie eliminat din aceasta ecuatie, vom observa ca este vorba despre o multime de depozite de pe traseul canalelor de distributie si stocare, de pe intregul glob. Efectele acestor schimbari se vor face simtite in nu mai putin de 10 ani, de acum inainte.
Unii specialisti si analisti ai momentului compara aceasta schimbare de paradigma – de la liniile de productie actuale la imprimarea de tip 3D – cu revolutia industriala si tranzitia la liniile de asamblare din trecut. Cateva din cele mai importante schimbari ce ar putea interveni, includ:
- Reintoacerea productiei in tarile care sunt responsabile de vanzarea si consumul produselor – un fel de re-actualizare a reliefului economiei mondiale ce inverseaza din nou procesul de nivelare globala recent realizat.
- Imbunatatirea calitatii produselor create dupa o comanda prestabilita, pentru fiecare individ in parte
- Eliminarea resturilor rezultate in urma procesului de productie
- Facilitarea procesului de introducere de noi idei si produse in productie si pe piata – ceea ce creste numarul potentialelor inovatii si sansele ca ele sa ajunga sa fie realizate.
Bineinteles ca aceste predictii nu pot fi mai mult decat o posibila cale de dezvoltare a tehnologiilor 3D. Daca privim la aspectele mai putin optimiste ale acestei potentiale schimbari, putem vorbi si despre felul in care ar putea fi afectata piata de imobiliare ce vizeaza depozitele si halele de depozitare incluse azi pe traseele de distributie globala. Piata ar putea scadea dramatic, intr-adevar. Cererea de materiale de constructie ar putea inregistra si ea o scadere semnificativa, asa cum a facut-o si in cazul recent al dezvoltarii comertului online, in unele state ale lumii. De asemenea pot fi inregistrate scaderi si in numarul angajatilor din aceste domenii.
Cum toate aceste sunt doar predictii bazate pe o speculatie teoretica, suntem curioi sa urmarim dezvoltarea noiilor imprimari de tip 3D si impactul lor asuprea pietei imobiliare in urmatorii 10 ani.