Prin realitate virtuală, oamenii înțeleg diferite lucruri. În ultimii ani, aceasta a tot apărut în știrile despre tehnologie și nu prezintă semne cum că ar putea să dispară din titluri prea curând.
Realitatea virtuală este asociată de cele mai multe ori cu jocurile video, însă modalitățile de utilizare sunt vaste. Multe dintre ele oferă chiar posibilitatea de a modela societatea.
Există numeroase sectoare în care a utiliza o realitate virtuală ar putea avea un impact imens.
1. Tratarea anxietății sau a fobiilor
Cu ajutorul realității virtuale se poate dezvolta un program care să trateze frica de înălțimi. Acest lucru a fost realizat de către cercetătorii de la Departamentul de Psihiatrie al Universității din Oxford.
Utilizatorul purta casca HTC Vive și a fost dus într-o clădire cu mai multe etaje generată de calculator. De acolo un antrenor virtual sau chiar unul real îl ghida pe utilizator spre o serie de activități. Acestea creșteau în dificultate odată cu etajele urcate.
O altă utilizare a realității virtuale o reprezintă dezvoltarea unui software care ajută oamenii ce suferă de impedimente de vorbire. O mare parte din populație se luptă cu ținerea unor discursuri în public. Însă cu ajutorul realității virtuale aceștia au posibilitatea de a exersa chiar în interiorul casei.
2. Training
Cu ajutorul realității virtuale se pot realiza aplicații de formare profesională în cazul unor situații periculoase. De exemplu, o aplicație pentru formarea unui echipaj maritim sau pentru formarea angajaților, ca aceștia să poată avea cel mai bun răspuns în orice situație.
3. Atracții și experiențe
O realitate virtuală poate fi folosită pentru a crea numeroase atracții pentru parcuri tematice, cum ar fi plimbări cu zâne, dragoni sau creaturi legendare.
4. Ajutorul persoanelor cu paraplegie
Cu ajutorul realității virtuale se pot crea aplicații pentru a ajuta persoanele care suferă de afecțiuni ale măduvei spinării să își restabilească parțial mobilitatea.
5. Educația
Cercetările au arătat că o parte a profesorilor consideră că realitatea virtuală ar aduce beneficii studenților. Unele școli din Marea Britanie au început deja să încorporeze tehnologiile realității virtuale în sistemul lor de învățământ.
6. Turism
Realitatea virtuală poate fi folosită pentru a oferi tururi ghidate în cadrul diferitelor atracții. De asemenea, companiile pot avea capacitatea de a prezenta anumite destinații cu ajutorul tehnologiei imersive, un serviciu oferit clienților de a încerca înainte de a cumpăra.
7. Teatrul
Realitatea virtuală poate spori sentimentul de implicare a unei mulțimi în piesa de teatru, dar și în producțiile de artă live. De exemplu, cu ajutorul realității virtuale oricine poate fi pus în poziția unui personaj faimos, într-unul dintre filmele preferate.
8. Armata
Realitatea virtuală este folosită de un număr de militari pentru instruirea personalului care ar fi destul de costisitoare în astfel de medii periculoase sau dificil de simulat în realitate.
9. Sănătatea mintală
Realitatea virtuală este unul dintre tratamentele primare pentru tulburarea de stres post-traumatic. De asemenea, realitatea virtuală este folosită pentru a trata probleme legate de fobie, depresie sau anxietate.
10. Sectorul imobiliar
Realitatea virtuală are deja un rol important pe piața imobiliară, ajutând potențiali cumpărători să vizualizeze proprietățile pe care le doresc, transformând camera lor într-un showroom, reducând nevoia de a călători și economisind timp. În plus, se pot pune la dispoziție mai multe variante de personalizare a spațiilor, obținându-se o imagine mai elocventă asupra caracteristicelor imobilului.
11. Producție
Realitatea virtuală ar putea avea un număr mare de aplicații pentru producție, începând cu modelarea lanțului de aprovizionare până la proiectarea produselor. În strânsă legătură cu designerii de produs, testele și schimbările în procesul de dezvoltare și producție se pot desfășura mult mai rapid.
Vrei să te aventurezi și tu în această lume numită realitate virtuală?Intră pe site-ul nostru și află dacă se potrivește afacerii tale!