realitatea virtuală

Arestată pentru că a ales realitatea virtuală

Artista Ekaterina Nenasheva  a anunţat că a fost arestată şi dusă la spitalul de psihiatrie pentru că a refuzat să îşi dea jos ochelarii de realitate virtuală purtaţi pe stradă.

Având în vedere explozia de ştiri generate de realitatea virtuală, apariţia acesteia în cadrul reprezentaţiei artistice nu este tocmai o surpriză. Surpriza vine mai degrabă în urma reacţiei exagerate a poliţiei ruse, care, încă o data, confirmă statul poliţienesc pe care îl susţine.

Dacă acum câţiva ani realitatea virtuală era o încercare ce părea improbabilă şi departe de noi, lucrurile s-au schimbat. In anii trecuţi, chiar şi faptul că ar putea deveni realitate, nu o aducea mai aproape de masa de consumatori care să şi-o permită. Părea complicată şi scumpă. Pe scurt, prohibitivă. Aşa că nu multă lume şi-a bătut capul să o înţeleagă mai bine sau să o urmărească mai îndeaproape. Surpriza a veni anul acesta, când seturile de realitate virtuală au apărut la doar o fracţiune din preţurile anunţate anul trecut. Accesibile şi gata să fie folosite.

Realitatea virtuală din “Între aici şi acolo”

Astfel că utilizarea lor a început să intre în cotidian, pe măsură ce proiecte de film, gaming sau de altă natură au început să apară. Este cazul artistei-activiste Ekaterina Nenasheva care a folosit realitatea virtuală în proiectul său intitulat “Între aici şi acolo” în cadrul căruia se plimbă pe străzile Moscovei purtând un set de realitate virtuală – o pereche de ochelari speciali, conectaţi la un computer.

realitatea virtuală

Din acest motiv se pare că a fost reţinută  de poliţia ce asigură paza Kremlinului. Artista a devenit astfel primul om din istorie, arestat pentru participarea la o realitate virtuală. Artista a declarat pe contul sau de facebook că poliţiştii i-au spus ”este strict interzis să te afli într-o realitate virtuală în spaţiul public. Aici este lumea reală.”

realitatea virtuală

Se pare că acţiunea poliţie a fost una de rutină, însă, cu toate acestea, la refuzul artistei de a-şi scoate ochelarii setului de realitate virtuală, aceasta a fost dusă într-o clinică de psihiatrie din apropiere. Aici i s-a cerut să semneze  o internare pe proprie răspundere, la cererea sa. Ceea ce artista a refuzat, de vreme ce fusese adusă acolo de poliţie. I-au fost puse întrebări legate de proiectul desfăşurat şi a fost trimisă la o altă clinică de psihiatrie din Moscova.

Până la urmă doctorii au decis că nu necesită internarea în cadrul clinicii şi artista a fost eliberată, după ce a fost plimbată prin nu mai puţin de trei instituţii diferite.

Dacă sunteţi curioşi să vedeţi imagini din cadrul proiectului “Între aici şi acolo”, intraţi aici.

Pentru continuarea poveştii şi urmările evenimentului, puteţi să o urmăriţi pe artistă, pe contul său de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *