Inovatia cunoscuta sub numele de ‘3D printing’ reuseste cu siguranta sa cucereasca un domeniu dupa altul. Astfel, a preluat atentia intregii lumi. Industria de divertisment a fost doar punctul de plecare al acestei formidabile evolutii. Au inceput chiar idei despre obiecte 4D. Insa au fost date la o parte pentru revenirea la 3D. Chiar primul avantpost al imperiului pe care imprimarea 3D il construieste incet in aceasta noua era a tehnologiei. Fie ca este vorba de filme sau de povestiri, cea de-a treia dimensiune ne face sa privim mai liber si mai introspectiv la posibilitatile pe care viitorul le aduce in fata noastra. Este evident ca inovatia si promisiunile pe care aceasta dezvoltare tehnologica le aduce nu se vor opri aici.
Traim cu totii intr-o lume tridimensionala. Suntem prin urmare programati sa privim si chiar sa ne imaginam lucrurile in 3D. Noul concept de 4D, adica cea de-a patra dimensiune, inca ridica o multime de intrebari, chiar si celor mai competenti matematicieni, dupa doua secole de cercetare.
Ar trebui oare sa acceptam ca este imposibil sa creem obiecte 4D in universul nostru, tinand cont de legile care il definesc? Colaborarea artistilor si matematicienilor de la Universitatea din Oklahoma a avut drept scop realizarea unor modalitati inovatoare de a arata care ar fi umbra unui obiect 4D, mai exact a unui cub 4D cunoscut si sub numele de Tesseract.
Cum este realizata arta de obiecte 4D?
Tehnica a fost dezvaluita de curand, in cadrul intalnirii anuale AAAS din California. In cadrul acestor prezentari, ideea de a vizualiza obiecte 4D a fost comparata cu cea in care o persoana care traieste intr-un spatiu 2D incearca sa isi imagineze un cub. Pentru a explica cuiva conceptul de cub, ar trebui sa se incerce proiectarea umbrei unui cub, in spatiul 2D. In acelasi mod, s-a vehiculat ideea proiectarii umbrei unui obiect 4D intr-un spatiu 3D.
Ideea aminteste cumva de proiectiile stereografice. Asta inseamna ca o sursa puternica de lumina poate proiecta cu succes imaginea unui obiect 3D pe o suprafata plana. Este in mod curent folosita pentru a realiza o harta a felului in care Pamantul se misca in univers. De asemenea, este folosita o harta a cerului.
Daca sunteti curiosi sa aflati mai multe detalii legate de partea stiintifica a proiectului, puteti viziona acest filmulet de prezentare. Sau puteti citi o explicatie mai detaliata aici sau aici.
Iar pentru mai multe noutati din domeniul digital, intrati pe site-ul nostru!