Statuia lui Cristos – scanata 3D cu ajutorul unei drone

Cuprins

Scanarile 3D care recreaza modele 3D ale unor obiecte reale devin din ce in ce mai comune in ultima vreme. Insa, din pacate, obiectele de mari dimensiuni nu pot fi scanate cu aceeasi usurinta. Ideea de a scana obiecte de asemenea dimensiuni ridica o serie de obstacole. Specialistii inca se lupta sa le depaseasca, prin cele mai ingenioase metode.

Statuia lui Cristos Mantuitorul, din Rio de Janeiro are o inaltime de 38 de metri. Este chiar una din statuile iconice pentru acest oras. Cantarind mai bine de 600 tone, statuia este localizata pe varful unui pisc de 700 metri al muntelui Corcovado din Parcul National Tijuca Forest, ce strajuieste orasul. Un simbol al crestinilor din Brazilia, statuia este azi recunoscuta ca emblema a orasului Rio de Janeiro si chiar a Braziliei.

Daca cineva ar incerca sa realizeze o replica 3D a statuii din Rio de janeiro, o unealta speciala ar fi necesara pentru a permite scanarea unei statui de asemenea dimensiuni. Ideea geniala de a folosi o drona apartine unei echipe de specialisti care si-au pus in cap sa scaneze 3D intreaga statuie.

Statuia – scanata 3D cu ajutorul unei singure drone

Echipa de specialisti din cadrul NEXT Lab al Universitatii PUC din Rio de Janeiro impreuna cu compania Pix4D ce se ocupa cu scanari 3D si producatorul de drone Aeryon s-au gandit sa foloseasca o singura drona care sa zboare in jurul intregii satui. Zborul a durat 190 minute si a generat 3,584 imagini. Dintre toate acestea, 2,090 au fost folosite pentru a realiza o scanare3D a statuii Cristos Mantuitorul.

Modelul 3D a fost creat din 2,5 milioane de mici triunghiuri imaginare. Are un nor de puncte ce consta in 134,4 milioane de puncte individuale. In mod normal, ar fi imposibil sa scanezi 3D o statuie atat de mare ca si Cristos Mantuitorul. La o pozitionare atat de complicata, echipa a considerat rezultatul obtinut un mare succes. Combinarea tehnologiei de scanare 3D cu drona folosita s-a dovedit a fi o idee grozava.

Cei de la Pix4D au mai avut parte de experiente similare, si ele incununate de succes. In 2013, ei au reusit sa realizeze o impresionanta harta a varfului Matterhorn din Alpi. Au folosit si atunci o drona. Aceasta a redat peste 2000 fotografii de inalta rezolutie ale muntelui propriu-zis. Pe baza acestora a fost realizata harta si modelul 3D.

Statuia lui Cristos - scanata 3D cu ajutorul unei drone

Vrei sa descoperi mai multe detalii despre ce inseamna sa scanezi 3D? Crezi ca se potriveste afacerii tale? Intra pe 360design și cere o oferta personalizata.

Programează o întâlnire cu echipa

Completează formularul de mai jos și noi te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a stabili o întalnire.